Bagaimana Cara Nak Main Game Playstation 1 Pada Komputer Anda





Ianya sesuatu yang manis untuk membawa kembali kenangan lama bukan? Untuk membawa kenangan lama korang yang pernah main game dengan Playstation One, kali ni aku nak share satu cara bagaimana nak main Playstation 1 games pada pc korang.

Pada yang dah tahu tentang benda ni, sila beri tunjuk ajar. Pada yang baru tahu pula, sila ringan-ringankan mata untuk terus membaca :) Cara ni sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai komputer peribadi yang mempunyai keupayaan yang rendah dan tidak mampu untuk bermain games yang berat.

Untuk bermain Playstation One Games pada komputer anda, ada satu tool yang anda boleh guna, dipanggil Playstation one emulator. Emulator ini bertindak pada pc anda menyebabkan pc anda berfungsi macam PS1. Emulator yang famous dipanggil epsxe.

Ada beberapa lagi plugin yang anda perlukan unutk setup emulator ni iaitu grafik dan audio plugin. Anda boleh download emulator dan plugin tu di Pete's Domain.

Bila dah download emulator, grafik dan audio pugin, sila ikut langkah dibawah ni:

1. ekstrak fail emulator tersebut dari winrar.

2. ekstrak fail grafik dan audio plugin tersebut dan simpan fail tersebut dalam folder plugin.

Sekarang anda dah siap install emulator ni.

Sekarang nak setting emulator ni supaya anda boleh start main game Playstation One kegemaran.


Run emulator anda (inilah rupa emulator bila anda run)



klik pada tab config



lepas tu, clik pada video untuk setting video. kalau tak, tak ada gambar yang keluar nanti.



lepas tu korang klik pada dropdown menu dan nama lugin untuk grafik akan kelihatan. pilih la mana satu yang kena di hati. lepas tu klik ok.



Lepas tu, buat sekali lagi seperti tadi, tapi kali ni pilih audio untuk settingkan bunyi



Lepas tu, klik pada dropdown menu dan pilih audio plugin dan klik ok.


Anda dah siap setting emulator anda. Sekarang anda boleh mula main PS1 games di pc anda!!

Korang nak main boleh guna cd atau cd images game tersebut. Tapi aku recomend, guna la imej cd dalam bentuk .iso, .bin. .ccd.. sebab yang ni, masa load time lebih cepat berbanding nak guna cd.

Kalau korang nak imej cd game PS1, korang boleh download kat Romhuster.Net secara percuma.

cuba la, its really good to bring back memories!!

 p/s  kalau korang tak boleh nak main game yang korang nak main dengan setting anda, cuba setting yang lain.. caranya sama je... atau korang ble download grafik plugin versi yang lain pula sebab sesetengah PS1 game hanya dapat dimainkan menggunakan plugin versi yang lain.

Cuti Hujung Minggu Di Taman Pertanian Bukit Cerakah Shah Alam



Selepas seminggu mengharungi hari yang sukar dan penuh dugaan, sudah pasti ketibaan hujung minggu adalah yang paling dinanti. Mungkin hujung minggu adalah hari yang paling dinanti bagi semua orang, termasuk aku. Kalau hujung minggu tak payah susah hati nak fikir pasal kelas atau kerja, boleh bangun lewat. Kadang aku berharap setiap hari adalah hujung minggu!

So hujung minggu yang lalu aku dan beberapa geng sekepala merayap hingga sampai ke Taman Pertanian Bukit Cerakah. Aku tak pastilah nama sebenar tempat ni. Apa yang aku dengar dari mulut orang, nama tempat ni adalah Taman Pertanian Bukit Cerakah, tapi dalam tiket masuk tertulis Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam. Dalam Taman pula tertulis Taman Botani Negara.

Peta Taman yang ada di Pintu masuk takut kalau ada pelawat yang tersesat :)

Tiket untuk masuk ke dalam Taman hanya RM 3 untuk dewasa manakala RM 1 untuk kanak-kanak dan warga emas. Banyak aktiviti yang boleh dibuat dalam taman ni, termasuk memancing, berbasikal, berkayak dan camping. So kami memilih untuk berbasikal. Ops! Correction, hanya member  aku yang berbasikal. Aku naik shuttle bus sebab aku tak pandai mengayuh basikal!

Kadar Bayaran Untuk Masuk Ke Taman. Klik untuk tumbesaran
(Dipetik dari Portal Rasmi Taman)

 Sempat juga diorang berposing walaupun penat berbasikal

So member berbasikal manakala aku pula naik shuttle bus dan tujuan kami adalah rumah 4 musim. Tak rugi naik shuttle bus sebab ianya percuma. Kalau nak naik basikal, kadar sewaan basikal adalah RM 5 untuk sejam yang pertama. Jam yang berikutnya pula adalah RM 1 setiap jam.

Untuk masuk ke Rumah 4 musim pula, pelawat perlu membeli Tiket berharga RM 3 untuk dewasa dan RM 1 untuk kanak-kanak. Tiket ni juga boleh didapatkan di pintu masuk taman semasa pembelian tiket masuk ke taman. Mereka tak jual kat pintu masuk rumah tu.

Kadar bayaran masuk ke Rumah 4 musim. Klik Untuk Tumbesaran
(Dipetik dari Portal Rasmi Taman)

Sempat Lagi berposing dalam taman biarpun suhu sangat sejuk. Tak pasti pula rumah tu dalam mode musim apa. Musim Spring kot. Cuaca Sejuk dengan pokok dan tumbuhan di negara 4 musim. Bacaan Termometer yang dipasang dalam taman pula menunjukkan suhu pada  6.5 °C! Memang sejuk!


Kalau korang nak melawat tempat ni, apa kata korang baca secara lanjut info tentang Tanam ni di Portal Rasmi Taman Botani Negara supaya korang boleh buat rancngan awal sebelum masuk ke taman. Manalah tahu kalau ada apa-apa info baru.

Aku rasa nak datang lagi ke taman ni nak tengok taman pertanian pula. Dengar kata banyak pokok buah-buahan ditanam. Musim salji pun akan sampai tak lama lagi!!

Keputusan Liga Perdana Inggeris: Penghinaan Buat Manchester United!



Perlawanan Liga Perdana Inggeris antara Manchester United lawan Manchester City hari ini, 23hb October 2011 aku rasa adalah antara yang terburuk semenjak aku kenal dan minat dengan pasukan ni. Mungkin mereka adalah antara pasukan yang digeruni dalam Liga Perdana Inggeris. Namun tewas dengan jaringan 6-1 ditangan Manchester City adalah suatu yang sukar diterima!


Dah la bermain di tempat sendiri. Tapi memang diakui Manchester City pada musim ni adalah satu pasukan yang harus digeruni. Dengan barisan pemain handalan, pemilik pasukan Manchester City dah melabur berjuta-juta dollar untuk mendapatkan khidmat pemain ternama!

2 gol dari Mario Balotelli, 2 gol dari Edin Dzeko dan 1 gol masing-masing dari David Silva dan Sergio Aguero melenyapkan harapan ribuan penyokong Manchester United untuk menang. Berikut adalah kedudukan semasa Liga Perdana Inggeris.


Manchester City kini menduduki tangga pertama diikuti oleh Manchester United. Andai Chelsea yang kini sedang menentang QPR mampu menang, Chelsea akan menduduki tangga ke 2.

Musim baru sahaja bermula, jadi semua pasukan masih mempunya peluang untuk memperbaiki kelemahan pasukan masing-masing. Apa yang mampu aku katakan, "Bola itu bulat, jadi apa pun boleh berlaku di penghujung musim nanti"


Resepi Nasi Briyani India



Sempena Hari Deepavali yang akan disambut oleh kaum India pada minggu depan, aku nak share satu resepi Nasi Briyani sebab setahu aku, nasi briyani adalah masakan kaum India. Sebenarnya resepi ni dah lama aku tulis. Dah beberapa tahun selepas aku makan nasi briyani buat kali pertama.


 
Nasi Briyani Daging

Bahan-bahan untuk memasak Nasi Briyani
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 1/2 sudu besar rempah briyani 
  • bahan-bahan di mesin atau ditumbuk
  • 4 cawan beras basmathi atau beras yg biasa
  • 4 cawan air atau ikut sukatan air untuk jenis beras yang digunakan
  • 1 senduk nasi susu pekat manis atau 1/2 tin susu cair
  • garam secukup rasa

Cara Memasak
 
1. Goreng bawang dalam minyak sapi yang panas sehingga kuning
2. Masukkan tomato dan goreng lagi hingga pecah minyak
3. Tambahkan bawang putih, halia, yogurt dan rempah biryani
4. Masukkan daging, ayam atau kambing. Masak selama 15 minit
5. Tambahkan 1 cawan air dan masak lagi dengan api perlahan hingga daging agak lembut
6. Bila daging dah lembut kuatkan api dan masak hingga pecah minyak
7. Ambil rasa, kalau tak cukup rasa, letak garam secukup rasa

Cara Memasak Nasi


1. Beras yang telah direndam tadi dibuangkan air terlebih dahulu
2. Kemudian tambahkan anggaran 12 cawan air dan 3 sudu besar garam
3. Masak nasi hingga ¾ masak
4. Kemudian buangkan airnya menggunakan penapis

Cara Melapis Nasi

1. Ambil 1/3 nasi dan ratakan
2. Kemudian ambil daging yang telah dimasak tadi letaklah dalam 3 atau 4 ketul
3. Letakkan pula gajus ,bawang goreng , daun pudina
4. Buat dalam 3 lapis
5. Akhir sekali, buat lubang dan tuangkan sedikit pewarna kuning dalam lubang tadi
6. Masak sekali lagi dengan api yang perlahan sehingga nasi masak
7. Gaulkan sebelum dihidang

 

(Gambar) Anda Ingin Memeningkan kepala?



Lihat gambar dibawah, anda pasti berasa pening untuk seketika. Tidak selamat untuk mereka yang tengah kurang sihat dan tertekan. Amaran dari seorang doktor palsu :)

.

Sudah diuji berkali-kali dan sentiasa berjaya. Tekan  share jika ianya berjaya memeningkan kepala anda.


Yue Yue, Gadis Di China Berusia Dua Tahun Yang Dilanggar Dua Kali Akhirnya Meninggal Dunia



Minggu ini, dunia dikejutkan dengan kejadian yang berlaku di China dimana seorang kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun dibiarkan oleh orang ramai di tepi jalan selepas dilanggar sebanyak 2 kali oleh sebuah van dan sebuah lori.


Video yang dirakamkan menunjukkan kanak-kanak itu dilanggar oleh sebuah van yang terus berlalu pergi selepas melanggar budak tersebut. Orang ramai yang melihat kejadian tersebut hanya melihat kanak-kanak tersebut namun tidak melakukan apa-apa. Selepas itu, kanak-kanak tersebut dilanggar sekali lagi oleh sebuah lori. hanya selepas itu barulah seorang wanita memindahkan kanak-kanak terebut ke tepi jalan.

Hari ini, selepas seminggu kejadian tersebut, kanak-kanak perempuan tu ahirnya meninggal dunia disebabkan oleh kecederaan dan kegagalan fungsi otak.


Sungguh menyedihkan kejadian macam ni boleh terjadi dalam dunia moden, Bila semua sedar tanggungjawab masing-masing. Aku tak hairan kalau ianya terjadi pada zaman dahulu kala dimana semua orang hanya akan mementingkan diri sendiri.

Namun apa yang membuatkan aku musykil bilamana dinyatakan bahawa undang-undang negara China yang menyebabkan tidak ada orang yang sanggup untuk membantu kanak-kanak tersebut.

Ramai masyarakat di China tidak sanggup untuk menghulurkan bantuan dalam kes seperti ini kerana takut dipersalahkan dan dihukum untuk membayar pampasan kepada mereka yang ditolong. Undang-undang yang sangat pelik dan sangat tidak berperikemanusiaan.

Source: Dailymail

Roti Gardenia Yang Serius Fail



"Gardenia, sungguh enak dimakan begitu sahaja" sudah tidak boleh digunakan lagi disebabkan roti Gardenia ni.

Gardenia Delicia Sambal Iblis

Sila berhati-hati bila membeli roti ini sebab diorang guna sambal iblis. Pertama kali dalam sejarah hidup aku jumpa sambal iblis. haha.

Kebakaran Kolej Jati Uitm Shah Alam: Seorang Pelajar Telah Meninggal Dunia



Munkin ramai yang tahu tentang kejadian kebakaran di kolej jati UiTM Shah Alam beberapa minggu yang lalu. Aku pun tak pasti tarikh sebenar kejadian. Cuma tahu dari rakan-rakan. Dan dari rakaman yang dibuat, nampak agak kecil juga lah.


Tapi walaupun api nampak kecil sahaja, namun dari apa yang aku tahu, seorang pelajar yang tinggal dalam bilik berhampiran dengan kawasan terbakar telah mungkin disambar api dan terbakar, 3rd degree burn dalam clinical words yang membawa maksud luka terbakar yang teruk. Pelajar tersebut dimasukkan ke hospital, namun akhirnya meninggal hari ini.

Petikan dari post facebook Naib Canselor Uitm

Jika difikirkan, rasanya kejadian ini dapat dihindari. Manakan tidak, kebakaran ni disebabkan oleh puntung rokok yang dibuang oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Mungkin sudah tiba masanya untuk menguatkuasakan undang-undang rokok. Apatah lagi merokok ni haram sama juga dengan meminum minuman keras yang haram.

Dan mungkin juga disebabkan oleh reka bentuk bangunan itu sendiri. Kolej jati ni hanya ada 1 laluan sahaja untuk turun kebawah tanpa ada laluan kecemasan. Pada masa yang sama, tempat laluan sampah juga pada laluan yang sama.

Tiada siapa yang perlu disalahkan dalam hal ni. Apa yang pasti, 1 nyawa telah melayang dari kejadian ini. Jadi diharap la kita semua dapat mengambil iktiba dari kejadian ini.


Akhirnya Ku Berjaya Miliki iPhone 4s!!



Percaya kah korang kalau aku katakan yang aku dah beli iPhone 4s?? Baik tak payah sebab ini adalah gurauan semata-mata. haha! Setahu aku iPhone 4s baru sahaja dilancarkan di US beberapa hari yang lalu dan belum lagi dilancarkan di Malaysia. So memang mimpilah kalau aku dah miliki handphone canggih yang ditunggu-tunggu ni.

Aku hanya mampu miliki handphone nokia model zaman batu selepas Handphone Nokia zaman purba aku meragam!

 Inilah Nokia 1616, model zaman batu yang berjya ku miliki

Aku yang masih belajar ni tak payahlah nak bergaya sangat dengan handphone mahal mengalahkan harga emas. Aku masih ingat member aku pernah kata "Apahal handphone mahal harga beribu tapi main topup RM5??" hahaha!!

Nanti dah cukup bajet, bagilah up sikit, handphone pakai Nokia C3 pun dah kira ok. Dulu masa handphone ni baru diperkenalkan, harga sebiji mahal. Hanya orang berada sahaja yang boleh pakai handphone. Tapi sekarang, handphone ni dah macam keperluan asas. Kalau takde handphone, memang tak lengkap. Bahkan budak sekolah rendah pun dah pakai handphone canggih.


Tapi biasalah, dunia sekarang semakin berubah dan canggih. Kadang-kadang handphone canggih ni yang bagi masalah. Gambar bogel tersebar angkara handphone kena curi dan macam-macam lagi. So, tepuk dada tanya selera. Semuanya berdasarkan kemahuan kita. Kalau pandai pakai tu, kena pandai juga lah nak jaga :)


Awas!! Darah Babi Ada Dalam Puntung Rokok!



Awas kepada penghisap rokok tegar diluar sana, terutamanya sekali kepada yang beragama Islam. Aku tak pasti samaada berita ini benar atau tidak. Gambar ni aku dapat dari rakan-rakan Facebook yang menyatakan bahawa darah babi atau Khinzir digunakan dalam puntung rokok.


Mungkin berita ini hanyalah rekaan sesetengah pihak. Namun niat disebaliknya adalah baik agar jumlah penghisap rokok tegar di negara ini dapat dikurangkan. Namun, jikalau benda ini adalah benar, baik dijauhi rokok itu. Merokok tu bukan baik sangat pun. Bawa banyak keburukan daripada kebaikan.

Benda ni pun rasanya dah lama tersebar. Aku try buat crian kat Google dengan keyword "Puntung Rokok Dari Darah Babi" dan apa yang aku jumpa, ada banyak lagi post dan juga dari akhbar online memaparkan berita ini. Sopada perokok diluar sana, jadikan benda ni sebagai inspirasi untuk berhenti merokok. Dan pada yang bukan muslim, merokok bukan sahaja membawa banyak masalah kesihatan, bahkan juga dari imej dan kebersihan diri.


Aku teringat seorang pensyarah aku pernah berkata;

"Kalau korang ada boyfriend atau girlfriend atau suami atau isteri, korang sanggup tak nak cium bibir diorang yang dah jadi perokok tegar dengan bau semacam disebabkan oleh tabiat menghisap rokok?"

Merokok Membawa padah!


Selepas Laptop, Handphone la Pula


Beberapa bulan yang lalu, blog ni sunyi sepi seperti tidak ada pemilik; bagai rumah hantu lagaknya. Kalau rumah yang dah ditinggalkan bertahun-tahun tanpa penghuni, pasti orang sekeliling akan memikirkan sesuatu yang menakutkan. Contoh yang biasa, hantu.

 *Gambar Hiasan dari Google

Mungkin boleh juga dipanggil blog berhantu kalau berbulan-bulan blog tak diupdate. haha. Gara-gara laptop akhirnya tidak boleh digunakan lagi, tiba-tiba tak boleh nak on lagi, blog ni jadi blog berhantu. Baru-baru ni saja dapat juga aku memiliki sebiji netbook Asus walaupun tak sehebat mana. Boleh juga blog ni berupdate walaupun mood menulis semakin kurang. Bukan sengaja tak nak update, cuma rasa tak cukup masa nak buat semua benda.

Lepas laptop buat onar, kali ni handphone pula buat hal. Dah la pakai model Nokia keluaran zaman batu. Dia buat hal la pula. Masa poket kering la dia nak buat hal. Teringin pula nak pakai Iphone 4s. Tapi hajat tak kesampaian. Dah duit makan pun tak cukup tiap bulan, ada hati pila nak pakai iPhone. haha. Dasar manusia tak pernah nak puas hati.

Petang ni nak pi tengok handphone apa paling murah ada kat kedai. Nak jimat duit la katakan. Kalau laptop takde, takpe. Tak ada masalah. Kalau handphone yang takde, payah sikit. Sekarang ni handphone dah jadi macam keperluan asas.


Awas! Love Bite Atau Gigitan Cinta Sebabkan Strok


Orang kata cinta itu mengasyikkan dan kadangkala cinta itu juga menyakitkan. Tapi itu hanyalah sakit secara batin dan bukan secara fizikal. Tapi apa yang berlaku di Auckland, New Zealand sesuatau yang mengejutkan. Seorang wanita menjadi separuh lumpuh akibat daripada gigitan cinta atau lovebite dari kekasihnya.

*Gambar hiasan dipetik dari Google

Dalam satu kes, seorang wanita berumur 44 tahun dihantar ke hospital dan menderita strok akibat dari lovebite dari kekasihnya. Daripada kajian, doktor mendapati akibat dari lovebite tersebut, saluran darah wanita berkenaan mengalami kerosakan dan menyebabkan pembekuan darah berlaku.

Darah beku yang terbentuk pula bergerak sehingga sampai ke dalam hati wanita berkenaan yang kemudiannya menyebabkan dia diserang strok.

Mungkin bagi sesetengah orang, lovebite adalah salah satu cara untuk mereka menunjukkan cinta dan bermesra, namun harus diingat; jangan kerana terlalu asyik melayan perasaan dan gelodak nafsu sehingga tidak berpada-pada dalam aktiviti tersebut, walaupun dengan isteri ataupun suami anda sendiri. Ianya mungkin menyebabkan kemudaratan.

Kepada mereka yang suka menghadiahkan lovebite atau gigitan cinta pada pasangan masing-masing termasuklah suami atau isteri, sentiasalah berwaspada. Jangan sampai kuasa menghisap tu keterlaluan dan mengakibatkan kemudaratan pada pasangan masing-masing.



(Video) Lagu Cinta Muka Buku By Najwa Latif Best!



Aku bukanlah jenis yang up to date dengan dunia hiburan terutamanya lagu-lagu baru yang muncul. Mungkin untuk tahun ini, lagu Cinta Muka Buku nyanyian Najwa Latif adalah antara lagu best yang muncul, yang baru ku temui. Muzik yang senang diterima dan lirik yang simple adalah kekuatan lagu ni. Tu yang aku rasakan.

Jom layan sekejap lagu ni.



Suara penyanyi yang enak ditambah pula dengan penyanyinya yang comel menambahkan "kepoweran" lagu ni :)
Kalau suara katak macam aku yang nyanyikan, aku pasi takan ada seorang pun yang nak dengar lagu ni. haha.

Berminat dengan lagu ni? Sila dapatkan lirik lagu Cinta Muka Buku disini.


Alamak! Justin Bieber Dan Selena Gomez Dibogelkan!



Alamak! Justin Bieber dan Selena Gomez dibogelkan di khalayak ramai! Tapi jangan risau, yang ini hanyalah arca Justin Bieber dan Selena Gomez yang direka oleh seorang ahli seni, Daniel Edwards.





Menurut Daniel Edwards, pencipta arca ini, Justin Bieber dan Selena Gomez berbogel dan sedang berjalan ke taman Eden. Kalaulah gambar real, memang siap lah kau kena saman berpuluh juta dollar!!